dinsdag 9 december 2014

Sinuhe de Egyptenaar - Ondřej Šťastný

Het uitgebreide historische epos Sinuhe de Egyptenaar is een uitstekend voorbeeld van het werk van de Finse schrijver, Mika Waltari (1908 – 1979). Hij studeerde filosofie, werkte vervolgens als journalist, maar later richtte hij zich alleen op literaire werken. Hij legde zich toe op veel verschillende genres, maar hij is het meest bekend door zijn historische romans, waarvan Sinuhe de Egyptenaar de meest succesvolle was, dat nog steeds in andere vertalingen wordt uitgegeven. Egyptenaar is een verhaal in de eerste persoon in de vorm van een autobiografie door de verbannen koninklijke arts, Sinuhe. Zijn avonturen zijn talrijk en hij is de meest geschikte persoon om ons daarover te vertellen.

Na een beschrijving van zijn ballingschap, vertelt Sinuhe ons vervolgens zijn levensverhaal, dat hij verdeelt in vijftien boeken. Hij begint met het feit dat hij gevonden werd door een arme arts en zijn vrouw in Thebe. Zoals Mozes werd Sinuhe ook achtergelaten in een mandje op de rivier. Het eerste kwart van de roman richt zich op Sinuhe's opleiding tot arts. Het beschrijft zijn ontgoocheling over het priesterschap, waardoor hij zijn opleiding als arts moet ontvangen, en het toont ook de hypocrisie en de decadentie van het rijk op het hoogtepunt van haar macht. Bovendien schetst Egyptenaar eigenlijk een fascinerend panorama van de wereld van Sinuhe, veel meer nog dan van zijn eigen karakter. Op sommige momenten worden mooie, bizarre of gruwelijke acties van de verschillende naties en volkeren krachtig verbeeld. Bijvoorbeeld het eerste personage Kaptah, die de komische noot in het verhaal en de bevriende slaaf van Sinuhe is. Hij is clownesk en sluw maar uiterst loyaal. Dan is er Horemheb die binnen de roman wordt gezien als een grote en succesvolle krijger, maar zijn verwezenlijkingen worden gepresenteerd op een zodanige manier dat we zien hoe gruwelijk ze werkelijk zijn.

Hoewel deze persoonlijke band met de hoofdpersoon bemoeilijkt wordt, krijgen we er wel een goed beeld van de wereld waarin hij leeft.Dit is misschien wel de reden waarom Sinuhe de Egyptenaar één van de meest bekende boeken van de Finse literatuur is. Het boek werd ook voor een Hollywood-verfilming in 1954 aangepast. Soms lees ik graag fragmenten van het boek nog een keer omdat het als een metafysische oceaan is waarin ik door de vele verschillende verhalen meegesleept word. Hoewel Sinuhe in het oude Egypte leefde, kunnen we ons op vele manieren met zijn leven identificeren, dat vol succes is, maar ook nederlagen kent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten