donderdag 25 december 2014

CouchSurfing - meer dan alleen een gratis bed voor de nacht

Online ‘reisgemeenschappen’ worden steeds populairder. De meest populaire website in zijn soort is couchsurfing (www.couchsurfing.org), die u in staat stelt om de rest van de wereld te ontdekken en ondertussen gelijkgestemde mensen te ontmoeten. ‘Couchsurfers’ kunnen gratis verblijven op de sofa of in een vrije kamer van een gastheer. De gastheer of –vrouw zal vaak bereid zijn om zijn gasten de stad te tonen en hen te verwelkomen in zijn dagelijks leven. In veel opzichten is het systeem net zo eenvoudig als het klinkt, maar ik zou graag een paar tips en trucs met u delen.

Aan de slag

Couchsurfing heeft 6 miljoen leden in 100 000 steden wereldwijd. Het enige wat u moet doen is u aanmelden! Een profiel kan gratis aangevraagd worden en voordat u op reis gaat, schrijft u een algemeen couchverzoek voor een specifieke stad of u stuurt alleen maar een bericht naar een mogelijke gastheer of -vrouw die u via de website kan vinden. U gebruikt hetzelfde profiel om iemand te hosten en u kunt een bericht sturen naar mensen die op zoek naar een gastheer of -vrouw zijn of u wacht tot ze contact met u opnemen. Een nieuw lid dient zoveel mogelijk categorieën ijn profiel in te vullen. Hoewel de informatie, zoals uw favoriete film of boek misschien triviaal lijken, zorgt dit voor een stevig beeld van u en garandeert dus potentiële gastheren. De belangrijkste dingen waar elke gastheer of surfer zich op moet richten zijn de referenties die hij van anderen kreeg. Sommige gastheren willen geen persoon zonder enige referentie hosten en daarom kan het begin een uitdaging zijn. Iedereen moet ergens beginnen, dus hoe kan een nieuwe surfer zijn kansen verhogen om een gastheer te vinden?

Mijn advies aan iedereen die er aan denkt om tijdens het reizen gebruik te maken van CouchSurfing is om actief te zijn voordat u uw huis verlaat: treedt tot CouchSurfing toe, nodig reizigers voor een koffie uit, toon hen uw omgeving, neem ze een avondje mee uit, ga naar de lokale CouchSurfing vergaderingen en wordt een gastheer als u kunt. Op deze manier kunt u netwerken opbouwen en referenties krijgen die er altijd goed uitzien op uw profiel.

Gewoon een gratis bed?

De meeste gebruikers van de site staan erop dat het belangrijkste doel niet de gratis accommodatie is - inderdaad, iedereen die zich alleen richt op dit aspect zal geen positieve reactie krijgen. De belangrijkste reden moet de geest van CouchSurfing zijn, wat een interesse in verschillende culturen betekent. Voor studenten zijn echter de economische voordelen ook belangrijk maar velen geven het niet toe. Het aanbod van een gratis bed is ontegenzeggelijk aantrekkelijk, maar een CouchSurfer dient het niet te vermelden op zijn profiel of in zijn private couchverzoek. Gastheren vatten opmerkingen zoals ‘kan zich niet veroorloven om in hostels te verblijven’ op een zeer slechte manier op, ze denken dat u hun huis als een gratis hotel zou gebruiken. Bovendien, bedenk dan dat iedereen op de site alleen is om mensen uit een andere cultuur te ontmoeten - zonder een financiële compensatie. Ze willen denken dat u hetzelfde voelt en dit kunt u aantonen door het aan te bieden om te koken of om met de afwas te helpen.

Etiquette voor de surfers

De grootste fout die een gast kan maken is in het huis van een gastheer of –vrouw een hostel te zien. Probeer daarom te vermijden om slechts één dag van tevoren om accommodatie te vragen, omdat een gastheer of -vrouw dan de indruk krijgt dat je niet werkelijk in hen bent geïnteresseerd. Zo is het aan te raden om niet voortdurend op uw telefoon te kijken tijdens het verblijf bij een gastheer of -vrouw – bij hen is dit gedrag net zo onbeleefd als bij anderen. Al deze dingen zullen u helpen om uw referenties in waarde te doen stijgen.

Veiligheid

Het eerste onmiddellijke probleem, dat zich voordoet is de veiligheid. Mensen vergeten dat de site een twee-weg uitwisseling is en de risico's bestaan dan ook aan beide kanten. Het kan een groot probleem zijn voor een gastheer om aan een vreemdeling de sleutels van zijn huis te geven. Ik herinner me dat mijn eerste gastheer even zenuwachtig als ik was over de uitwisseling. U moet ook voorzichtig zijn over de informatie die op uw profiel staat. Vermijd voor de hand liggende fouten zoals het zetten van uw mobiele telefoonnummer op uw profielpagina. Lees altijd het profiel en de referenties van uw gastheer zorgvuldig door en als er niemand geschikt is, is het beter een hostel te boeken.

De toekomst van het reizen

Als actief lid met meer dan twintig referenties van gastheren uit verschillende landen, kan ik eerlijk zeggen dat CouchSurfing het reizen in het algemeen heeft veranderd. Het vernietigt de vooroordelen van mensen ten opzichte van nationaliteiten en stereotypen. Bijna overal staat de deur voor u open en het hangt alleen van u af om naar het buitenland te reizen en te genieten van de mogelijkheden die het moderne reizen te bieden heeft. Tenslotte, vergeet niet om uzelf en uw land goed te vertegenwoordigen!

Ondřej Šťastný

Geen opmerkingen:

Een reactie posten