woensdag 30 april 2014

De kerk op wieltjes

Kerken in Most en zijn omgeving kenden een dramatische traditie. Het merendeel van de kerken werd vernietigd vanwege het winnen van bruinkool. In de stad Most bevonden zich zes kerken, tientallen waren in haar omgeving. De laatgotische Maria Hemelvaartkerk (Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie), bekend als de verplaatste kerk (přesunutý kostel), is de enige die gered werd. De indrukwekkende verplaatsing van de kerk staat terecht in het Guinness book of the 20th century: Millenium Edition.

De stad Most (Brug) ligt in het noordwesten van Tsjechië. De stad werd gebouwd op de steenkoollagen. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de elfde eeuw. In de tweede helft van de dertiende eeuw kreeg Most het predicaat van koninklijke stad. Aan het begin van de zestiende eeuw werd de stad door branden verwoest. De vroeggotische dertiende-eeuwse kerk Maria Hemelvaartkerk werd zwaar beschadigd. De afgebrande kerk werd in relatief korte tijd herbouwd en aan het einde van de zestiende eeuw gewijd.

Aan het begin van de jaren zestig beslist de communistische regering over het lot van de historische wijk die op de steenkoollagen verbouwd wordt – de wijk zal afgebroken worden. De kerk van bijzonder historisch en cultuur belang die zich in deze wijk bevindt moet aan de vernietiging ontsnappen. Er worden meerdere plannen besproken. De voorkeur van de regering gaat uit naar de meest riskante oplossing: de kerk zal als één geheel verplaatst worden. De voorbereiding en de zorgvuldige analyse van de ondergrond duren vijf lange jaren. Het gebouw moet verstevigd orden door de staalconstructie. De autofabriek Škoda ontwerpt het vervoerssysteem dat het gebouw van meer dan tienduizend tonnen tijdens de verplaatsing op het oneffen terrein stabiel blijft.

De kerk kwam in beweging op 30 september 1975. Op 27 oktober werd hij op de constructie van gewapend beton gelegd. Rekening houdend met de toenmalige technische opties was de verplaatsing op wereldschaal een unieke actie. De vijfhonderd uur durende actie werd door driehonderd bezoekers bekeken. De kerk werd verschoven met een snelheid van 2.16 cm/min en de afgelegde afstand telde 841.1 m. In de jaren tachtig werd de kerk grondig gerestaureerd.

Bekijk hier een korte video in het Tsjechisch over de verplaatsing.

Hier een oude foto van de historische wijk voor de afbraak. Hier een foto uit 2007. Beide foto´s zijn gefotografeerd uit dezelfde invalshoek, uit de burcht Hněvín.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten