dinsdag 10 maart 2015

Het geheim van de miniboekjes

Dit blog is bedoeld voor studenten Nederlands van de Karelsuniversiteit, maar ik wil graag eens een uitzondering maken en wel voor een uitzonderlijk persoon. 

Ze is een telg uit een bekende Tsjechische familie en heet Marie Šebová, maar nog uitzonderlijker is dat ze bij mij Nederlandse les volgt en 87 jaar is. Nu wil ik haar niemand  tot voorbeeld stellen, maar wil wel gezegd hebben dat ze mij tien minuten voor het einde van de les al vraagt om huiswerk. Dat doet ze met zoveel enthousiasme en gedrevenheid dat haar medecursisten de opdrachten zonder wanklank accepteren.

Een paar weken geleden vroeg ze me of ze een verhaaltje mocht inleveren. Dat mocht natuurlijk en het was zo ontroerend dat ik het andere generaties niet wil onthouden. Het is goed te weten dat haar broer een klein half jaartje geleden op 92-jarige leeftijd overleden is en dat ze zijn spullen aan het opruimen zijn.




door Marie Šebová

Vandaag ga ik je jullie iets van de oude tijden vertellen, over de dingen, die ergens in de rommelkamer, in de kelder of op zolder liggen. Ze hebben een eigen geschiedenis. Maar wie weet, wat voor een?

Toen mijn broer overleed, hebben wij, mijn nicht Ivana en ik, bij het schoonmaken van het oude huis tonnen aan verschillende voorwerpen gevonden. Wat ermee te doen? Ivana: "Alles moet weg". Ik zeg: "Niets mag weg". Het resultaat is dat Ivana alles aan mij heeft overgelaten en nu heb ik kisten vol boeken en tijdschiften en van alles en nog wat. Die wachten op mij en op het moment waarop ik weet wat weggeworpen kan  worden of wat bewaard moet worden voor de toekomstige generatie.
Zoals de twee Engelse boekjes van kolibrieformaat,  5,4 x  3,4 mm in leer gebonden, die zich onder de voorwerpen bevonden, die hebben een story!


In  1914 was de familie van mijn moeder met vakantie in Misdroy, een eiland aan de kust van de Oostzee, toen Duitsland, nu Polen. Mijn vader mocht mee als verloofde van mijn moeder. De Eerste wereldoorlog brak kort na hun aankomst in Misdroy uit en mijn vader moest terug om in het leger te dienen. Om een lang verhaal kort te maken: hij moest naar het  front in Rusland en is daar in krijgsgevangenschap geraakt. 

De briefwisseling tussen de verloofden was regelmatig. Het was ook toegestaan om conservenblikjes te sturen. Mijn moeder liet de bodem van het blikje van een handwerker uitsnijden, vulde  het met verschillende dingen onder andere  met een brief en deze boekjes en liet het blikje weer dichtsolderen. Toen mij vader het blikje ontving, was hij heel blij, maar hij besloot het  voor later, voor periodes van erge honger te bewaren.




Toen die tijd aanbrak en mijn vader dat blikje opende, was de honger weg en was hij de allergelukkigste mens van de wereld. Tenminste, dat antwoordde hij ons toen wij hem vroegen of hij niet teleurgesteld was geweest.

Zonder deze geschiedenis zijn de boekjes zonder betekenis. Ik ben de laatste die weet welke reis ze achter de rug hebben en wat ze meegemaakt hebben. Dat is de reden waarom ik dit geschreven heb. Omdat de kinderen en de kleinkinderen iets weten over het leven van onze voorvaders. Ik raad jullie aan ook een klein briefje met de geschiedenis te sschrijven en het te plakken op de voorwerpen die jullie bewaren. Misschien redden julie ze daardoor van de ondergang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten