vrijdag 20 maart 2015

Internationaal Studentendictee: De minister leest voor!

door Ivana Hrabalová

Op dinsdag 21 april 2015 vindt het Internationale Studentendictee der Nederlandse taal weer plaats. In tien landen begint het om 11:30 uur en dit jaar wordt het voorgelezen door De Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hoe ziet het dictee dit jaar uit? In tegenstelling tot voorgaande jaren, krijgt ieder instituut die aan het dictee deelneemt, een filmpje waarin minister Mariëtte Bussemaker de hele tekst één keer voorleest. Dit geldt bovendien als inleiding waarin de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap internationale studenten van het Nederlands succes toewenst. Dan wordt het dictee stuk voor stuk voorgelezen door de plaatselijke lector. En tot slot leest de lector de hele tekst nog één keer voor.

Wat valt er te winnen?
In elk land dat deelneemt, krijgt de winnaar een certificaat dat ondertekend wordt door de voorzitter van Comenius. Maar voor de echte prijs moet de landelijke winnaar tot oktober 2015 wachten, omdat in oktober de nieuwste editie van de Dikke Van Dale wordt uitgegeven. En elk landelijke winnaar van het Internationale dictee wordt van een exemplaar voorzien. Want er zijn drie universiteiten in Tsjechië die aan het studentendictee meedoen en er kan slechts één winnaar uit het land komen. Maar de winnaars uit de andere twee centra zullen niet met lege handen staan. Ze krijgen van de Nederlandse ambasade hoogstwaarschijnlijk een troostprijs. Bovendien krijgt de regionale winnaar naast de Dikke Van Dale ook een reis van twee of drie dagen naar Nederland aangeboden. De reis is all-inclusief (reis, hotel, maaltijden). Verder kan de regionale winnaar meedoen aan het Groot Nederlands Dictee, echter is het momenteel nog niet bevestigd of het Dictee in 2015 werkelijk gerealiseerd wordt. Als het Grote Dictee dit jaar niet zal doorgaan, wordt voor de winaar een alternatief programma aangeboden dat nu in samenwerking met de Nederlandse ambassades ontwikkeld wordt.

Wil je toegesproken worden door de Nederlandse minister en om de Dikke Van Dale en de reis naar Nederland strijden? Neem dan dit jaar deel aan het Internationale Studentendictee!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten