zondag 4 mei 2014

Waarom smaakt wijn op vakantie anders?

Op woensdag heb ik tijdens het koken naar het leuke Vlaamse radioprogramma Nieuwe feiten op Radio 1 staan luisteren. Een geïnterviewde wijnproever sprak over omstandigheden waardoor mensen op vakantie door wijn betoverd worden en over de ontnuchtering die pas na enkele weken thuis komt.

Hebt u dat ooit meegemaakt? Een weekje in een door de zon gekust strand van het land die een lange wijn-traditie kent. U zit op een terrasje lekkere wijn te drinken waardoor u zo betoverd wordt, dat u een groot aantal flessen mee naar huis brengt. Na een paar maanden komt de druipende en droevige herfst en u wil de goede sfeer met uw vrienden oproepen. Een verrukkelijk lokaal wijntje is in feite een ordinair fles druivensap van ruim dertig Euro per fles.

Uit het onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt en zal nog moeten blijken dat we vaak betoverd zijn door de omstandigheden. Uit experimenten blijkt dat licht en geluid uw smaakperceptie kunnen beïnvloeden. Tijdens het luisteren naar klassieke muziek vinden we wijn zacht en subtiel, terwijl we tijdens Metallica-achtige muziek de wijn vol en krachtig vinden.

De lente komt na een paar weken. Houd er rekening mee dat het niet al goud is wat er blinkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten