zaterdag 17 mei 2014

Mei: de maand van beenmergdonateurs

Het studenteninitiatief Na dřeň is een non-profit project van studenten van de Karelsuniversiteit te Praag en de Tsjechische Landbouwuniversiteit Praag. De geëngageerde studenten beperken zich tot het werven van nieuwe potle donoentiëren tussen 18 en 35 jaar. Qua leeftijd en gezondheidstoestand kunnen in deze categorie de meest geschikte donoren gevonden worden. Overal in Praag zullen in mei interessante culturele evenementen, lezingen en optreden van talentvolle jonge acteurs, zangers en sporters plaatsvinden om mensen te informeren en te enthousiasmeren over beenmergdonatie.

Het Tsjechisch donorregister

Het Tsjechisch donorregister (Český registr dárců krvetvorných buněk) is in 1991 ontstaan in het Praagse Instituut voor Klinische en Experimentele geneeskunde (IKEM). Vandaag werkt het instituut samen met ruim 60 donorregisters in de wereld. De voornaamste activiteiten van het donorregister zijn donorwerving en vinden van geschikte donoren voor stamcellen uit het beenmerg voor zowel Tsjechische als buitenlandse patiënten.

Nieuwe donoren zijn nodig!

Het aantal potentiële beenmergdonoren is in Het Tsjechisch donorregister veel te laag. In 2013 telde het register 22.681 potentiële donoren. Het project Na dřeň reageert juist op het feit dat in de komende vijf jaar ruim 6.000 potentiële beenmergdonoren uit het donorregister verwijderd zullen worden vanwege hun hoge leeftijd en/of niet geschikte gezondheidstoestand.

Meer info over het non-profit project Na dřeň.

Meer info vindt u ook op de webpagina van Het Tsjechisch donorregister.

Hoe meer donoren, hoe groter de kans op een geschikte donor en hoe meer mensen men kan helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten