dinsdag 3 december 2013

4TET, de eigen stem als muziekinstrument

Zoals we al eerder gezegd hebben, stellen wij ons ten doel onder meer de Tsjechische cultuur binnen de Nederlandstalige grenzen te propageren. Tot dit artikel liet ik me inspireren door een adembenemend concert van de a capella groep 4TET dat ik in oktober bijgewoond heb.

Het kwartet werd opgericht in de herfst van 2002 door (tap)danser en zanger Jiří Korn, die zich in die tijd bezighield met de excentrieke dansvoorstelling genaamd TEP. Hij was toen op zoek naar een element dat de dansvoorstelling perfect in balans zou brengen en zijn keuze viel juist op een a capella groep. Het eerste optreden met How deep is your love van de Bee Gees had een onverwacht succes. De luisteraars vroegen vervolgens om zelfstandige concerten.

Het repertoire is langzaam uitgegroeid tot meer dan vijftig zowel binnenlandse als buitenlandse liederen, filmmuziek en zelfs het Tsjechische volkslied. Als voorbeeld noem ik nummers zoals: Jackson’s Thriller, Lennon’s Imagine, Clapton’s Tears in heaven of Addams Family Theme. Tot nu toe bracht het kwartet drie cd’s uit met eenvoudige titels zoals 1st, 2nd en 3rd. In 2014 verschijnt de vierde cd die vanzelfsprekend de naam 4th zal dragen. Elk lied wordt bewerkt en opnieuw gearrangeerd met respect voor de oorspronkelijke versie. De Tsjechische nummers worden grondig bewerkt, ze zijn vol dubbelzinnigheden, woordspelingen en overdrijvingen die zich vooral op het gebied van de choreografie manifesteren. Het kwartet legt de nadruk op de visuele kant van de performances. Hun bijnaam Men in black hebben ze te danken aan de karakteristieke zwarte pakken en hoge hoeden, waarin ze meestal op het toneel staan.

Elk jaar geeft het kwartet in Tsjechië ruim veertig concerten. Tot nu toe heeft 4TET in verschillende landen opgetreden, waarvan China (Expo 2010) ongetwijfeld het hoogtepunt was. Dit had het kwartet tien jaar geleden nooit durven denken.

De leden van 4TET, Jiří Korn, David Uličník, Jiří Škorpík en Dušan Kollár, maken ook buiten het kwartet furore in de Tsjechische muziekscène. Jiří Korn (bariton 1) begon zijn muzikale carrière al in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij is (tap)danser, zanger, musical- en tv-acteur. David Uličník (tenor) kreeg bekendheid als musicalzanger. Vanwege het bereik van zijn stem speelt hij vooral de moeilijke rollen die zware technische eisen stellen. De laatste tijd kennen we hem vooral als operazanger. Jiří Škorpík (baritone 2) is hij een componist, multi-instrumentalist en muziekproducent. Hij vervult in 4TET de belangrijkste functie. Hij arrangeert namelijk alle muziekstukken voor het kwartet en bedenkt de choreografie. Dušan Kollár (bass) is een vocalist, musical-acteur en stemartiest. Hij is betrokken bij zowel de Tsjechische als Slowaakse podiumkunst.

Bekijk hier een fraaie bewerking van Lennon’s Imagine. 4TET is zeker de moeite waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten