De specialisten zijn het er niet over eens of friet van oorsprong Belgisch of Frans is. In Belgie maakt deze lekkernij deel uit van het cultuurbezit en de Belgen zijn bijna allergisch voor de vaststelling, dat friet uit Frankrijk komt. Bovendien bestaat er nog een versie waarin wordt beweerd dat friet uit Rusland afkomstig is. Hoe zit het dan echt?
Tot nu toe bestaan er drie hoofdhypotheses. De eerste spreekt over een Belgische herkomst. De friet zou geboren zijn aan het eind van de zeventiende eeuw op de wallen van de rivier de Maas, in de omgeving van de stad Namen. De bevolking hield zich bezig met vissen. In de winter, als de stroom sterk bevroren was, werd het vissen onmogelijk. Ze bakten dus stukken aardappels in de vorm van een visje in olie. Maar volgens specialisten is deze hypothese niet echt waarschijnlijk. Volgens hen, is het moeilijk om dit wetenschappelijk te bewijzen.
De Franse versie is meer plausibel. Het verhaal speelt zich af op de Pont Neuf (Nieuwe brug) in Parijs op de dag na de Franse Revolutie. Er waren op deze brug straatverkopers die wandelden met teilen kokende olie waarin ze vlees, groente en dunne schijfjes aardappels bakten. Ze verkochten de gebakken aardappels (pommes de terre frites). Er is nog een ander aspect dat de Franse oorsprong ondersteunt, namelijk de engelstalige benaming french fries. Veel mensen denken dat het woord french naar de Franse afkomst verwijst, maar dat is helemaal niet zo. French betekent in het Oud-Iers snijden. Rond twee miljoen Ieren zijn aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw verhuisd naar de Verenigde Staten, Canada of Australië en verspeidden deze benaming. Maar slechts het verhaal over de Pont Neuf kunnen wij als wetenschappelijk relevant beschouwen.
De laatste versie heeft met Rusland te maken. Aan het begin van de twintigste eeuw dachten veel Belgen, dat de frieten uit Rusland afkomstig waren, omdat de pakken friet Russen werden genoemd. In feite, heeft het niets te maken met Rusland. Meneer Fritz, een beroemde kermisexploitant, heeft in verband met de Krimoorlog de naam Russen aan de grote pakken en kozaken aan de kleine pakken gegeven. Natuurlijk, vijftig jaar later wisten mensen niet meer waarom het Russen genoemd werd. Fritz wordt beschouwd als de pionier van de frieten in de vorm van reepjes, zoals we hen vandaag kennen.
De afkomst is echter niet zo belangrijk. Fransen zowel als Belgen houden van frieten. Het verschil is in de ontwikkeling van de friet in elke land te zien. Terwijl de Fransen frieten meestal als een bijgerecht met een vork eten, beschouwen Belgen de frieten als een symbool. Ze eten frieten ook als een hoofdgerecht met hun handen en met veel saus. Bovendien bestaan er in Frankrijk bijna nergens de voor België zo typische frietkotten. En dan heb ik nog niet eens over het specialisme van de Belgen, het zogenaamde dubbel bakken. Maar dit is een andere verhaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten